Adenom de prostata

adenom-prostataAdenomul de prostata este o afectiune frecventa a sexului masculin, intalnita intr-un procent de 20 % la barbati in jurul varstei de 40 de ani, 70 % la 60 de ani si 90 % la 80 de ani.

Aceasta afectiune poate prezenta manifestari clinice evidente, specifice sau poate evolua multa vreme asimtomatic.

Pentru a intelege mai bine cele ce vor fi prezentate mai departe este util sa stim ce este prostata,unde este situata in corpul uman si ce rol indeplineste ea aici.

Prostata este un organ glandular, al carui produs de secretie (lichid lactescent, cu un miros caracteristic, usor alacalin, care favorizeaza mobilitatea spermatozoizilor.) participa la formarea spermei.

Prostata este localizata in cavitatea pelviana, in loja prostatica.avind urmatoarele raporturi: superior cu vezica urinara, posterior cu rectul, inferior cu perineul si anterior cu simfiza pubiana.Practic ea se efla la intretaierea caii genitale cu cea urinara. “Este cel mai vulnerabil organ din patologia masculina.

Adenomul de prostata este cea mai importanta afectiune a prostatei, fiind o tumora benigna frecvent intalnita la barbatii peste 60 de ani, in vreme ce la tineri predomina prostatitele”.

Cauzele aparitiei adenomul de prostata nu sunt destul de bine cunoscute. Insa, se stie ca incepand de la varsta de 40 de ani, prostata sufera niste schimbari, determinand urinarea cu dificultate si tulburari ale vezicii urinare.

Cele mai recente teorii spun că principala cauză este scăderea,de la o anumită vîrstă,a secreţiei de testosteron.În locul lui organismul produce un hormon înrudit numit dihidtrotestosteron acesta din urmă stimulînd creşterea în volum a prostatei Diagnosticul de adenom de prostata, se stabileste pe baza unor semne clinice, care aduc de cele mai multe ori pacientul la medic, a tuseului rectal si a unor analize de laborator – antigenul specific prostatic (PSA), in anumite situatii fractiunea sa libera, free-PSA, examenul sumar de urina (pentru o posibila infectie urinara supraadaugata).

Ca simptomatologie sugestiva, in cazul adenomului de prostata, sunt de mentionat semne urinare iritative : nicturie (mictiuni nocturne), senzatie impertuoasa de a urina, mictiuni frecvente si in cantitate redusa (polakiurie), disurie (disconfort, dureri in momentul emisiei de urina), incontinenta si semne de obstructie: forta scazuta a jetului, jet ezitant, golire in doi timpi, efort la urinare.

In cazul in care pacientul se recunoaste in tabloul clinic amintiti este bine sa se prezinte la medicul specialist. Odata ajuns la medicul urolog, acesta ti va  explica despre principalele analize pe care trebuie sa le faci in obtinerea unui diagnostic corect.

Depistare:

  • Discutia cu medicul urolog este foarte importanta;
  • Chestionarul care va constata nivelul de suferinta a persoanei afectate – despre 7 intrebari cu variante de raspuns in functie de severitatea simptomului din intrebare;
  • Examenul fizic sau tuseul rectal care trebuie efectuat doar de medicii cu experienta;
  • Analize de urina si sange pentru a determina antigenul specific prostatei PSA;
  • Calendarul mictional pe ultimele 24 de ore furnizeaza informatii importante despre orele si frecventa mictiunii;
  • Ecografia.prostatei;

In cazul adenomului de prostata tuseul rectal permite evaluarea dimensiunilor, formei si consistentei prostatei, palparea eventualilor noduli.

Valoarea crescuta a PSA poate da informatii cu privire la evolutia adenomului de prostata, dar singura nu poate transa diagnosticul.

Complicatiile adenomului de prostata sunt datorate accentuarii obstructiei cailor urinare, constand in retentie acuta de urina cu glob vezical, infectii la diferite niveluri ale tractului uro-genital (uretrite, cistite, pielonefrite, prostatite, epididimite), insuficienta renala progresiva.

Tratament.

In functie de particularitatile fiecarui caz se poate opta pentru supraveghere medicala atenta (cu modificari in stilul de viata: reducerea aportului de lichide seara, consum redus de alcool si cafea si urinari mai frecvente), tratament medicamentos sau interventie chirurgicala.

Tratamentul medicamentos amana riscul de aparitie a complicatiilor, dar tratamentul chirurgical vindeca.

Pacientii trebuie sa retina ca daca operatia a fost efectuata corect si adenomul de prostata a fost extirpat, riscul de recidiva este exclus.

Clinica Munposan”94 va ofera posibilitatea punerii unui diagnostic complet si corect aladenomului de prostate printr-o gama de servicii medicale incluzind: consult de specialitate, ecografie, analize de singe si urina.

Dr. Oelschlager Daniela

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH