Afectiuni ale sanului

afectiuni-saniAfectiunile maligne ale sanului au devenit o problema majora de sanatate, fapt sustinut de statisticile din ultimii ani ce au inregistrat o crestere a incidentei acestei afectiuni printre femeile tinere.

Sesizarea autoritatilor din domeniul sanatatii au condus la inceperea derularii de programe nationale de educatie sanitara in vederea depistarii cancerului la san in stadiile incipiente.

Frecventa afectiunii are varf de incidenta persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 45 – 49 ani, iar printre principalii factori de risc incriminati in aparitia neoplasmului mamar (cancerului la san) se numara: femeile a caror mama a fost diagnosticata cu neoplasm mamar  bilateral inainte de menopauza, femeile care au rude de gradul I cu neoplasm mamar uni sau bilateral, femeile peste 40 de ani care nu au nascut niciodata (alaptatul la san avand un rol protector), femeile care au prima nastere dupa 30 de ani, femeile care prezinta o patologie cronica mamara, femeile care sunt expuse la radiatii in adolescenta, expunerea sanilor la radiatii ionizante, microtraumatismele mamare repetate, contraceptivele orale administrate inainte de prima sarcina sau luate pe termen lung, menopauza tardiva, dieta bogata in grasimi, consumul de alcool, fumatul

Din nefericire, manifestarile clinice lipsesc in majoritatea cazurilor in stadiile incipiente, fapt ce ingreuneaza pronontarea unui diagnostic fara analize amanuntite. Singurul semn prezent este aparitia unui micronodul care poate fi depistat prin autopalpare.

Alte semne pe care va recomandam sa le luati in considerare in vederea diagnosticarii prococe a cancerului la san sunt durerile locale, accentuate sau nu inainte de menstruatie, secretie mamelonara, sau modificarea aspectului tegumentelor care deja indica un stadiu avansat.

Autopalparea joaca rolul decisiv in acest proces, de aceea va recomandam sa urmariti volumul celor doi sani, aspectul mamelonului si a areolei mamare (nu trebuie sa fie retractat sau deviat, sa nu prezinte cruste sau ulceratii).

Va recomandam sa faceti acest control in fata oglinzii, pentru a observa daca exista  proeminente sau depresiuni anormale la nivelul tegumentelor prin dilatatia vaselor subcutanate.

Pe langa autopalpare, femeilor intre 30 – 40 ani le recomandam efectuarea unui examen clinic la medic (macar o data pe an) sau efectuarea unei ecografii mamare al carei pret este accesibil pentru majoritatea categoriilor sociale si ofera marele avantaj ca nu expune sanul la radiatii.

Policlinica Munposan `94 vine in ajutorul d-voastra prin personal calificat si aparatura de inalta performanta, ce poate depista afectiunile maligne ale sanului in formele cele mai incipiente.

Echipa de medici chirurgi si oncologi formata din Dr. Munteanu Codrut (Medic primar chirurg, Doctor in Stiinte Medicale), Dr. Popa Emil (Medic Primar Chirurg), Dr. Babeanu Cristian (Medic Specialist Chirurg si Oncolog) si Dr. Marta Liviu (Medic Primar Chirurg si Oncolog) au efectuat peste 5.000 de consultatii si au depsistat mai mult de 1.000 de cazuri de noduli la san.

Dintre acestea, 150 de cazuri au fost forme de cancer si in momentul de fata nu mai reprezinta o noutate faptul ca la multe femei extinderea formatiunilor cancerigene pot conduce la extirparea completa a sanului afectat.

Mai mult, atunci cand exista suspiciuni legate de aspectul clinic si ecografic al unui nodul mamar, recomandam efectuarea mamografiei urmata de un examen histopatologic al formatiunii.

Laboratorul de anatomie patologica al clinicii Munposan `94 va pune diagnosticul de certitudine cu privire la tesutul recoltat.

Dr. Oelschlager Daniela

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH