Apendicita acuta

apendicitaApendicita acută reprezintă inflamarea apendicelui (considerat amigdală abdominală), constituit din ţesutul limfoid şi mucos.

Apendicita acută este una din cele mai frecvente urgenţe abdominale, cu maxim de apariţie în primele trei decenii de viaţă, fără a fi considerată o afecţiune rară la adultul vârstnic sau la bătrâni.

Statistica arată o uşoară creştere a incidenţei bolii la sexul feminin în perioada pubetrăţii şi a adolescenţei, fără a “favoriza” în rest unul dintre sexe. Unele obiceiuri alimentare par a favoriza apariţia bolii.

Ca mecanism de producere des întâlnit este obstrucţia lumenului apendicular de corpi străini (de exemplu: sâmbure de cireaşă, coji de seminte nedigerate), sau un coprolit (materii fecale de constituţie crescută). Alteori cauza este un proces inflamator de vecinătate.

Manifestări

Tabloul clinic mai frecvent întâlnit este dominat de durerea abdominală prezentă aproape în toate cazurile. La debut, durerea poate fi localizată în epigastru sau periombilical (în jurul buricului), agitând bolnavul care îşi va schimba poziţia adesea.

Dacă la început durerea este colicativă, treptat poate deveni continuă cu maxim de intensitate în fosa iliacă dreaptă, obligând pacientul să stea nemişcat. Inapetenţa (lipsa poftei de mâncare) este un simptom frecvent şi se poate instala înaintea colicilor abdominale.

Oprirea precoce a tranzitului intestinal pentru gaze este o manifestare caracteristică a apendicitei acute şi este însoţită de perioade de constipaţie alternând cu diaree.

Balonarea este, de asemenea, un semn important. Limba devine încărcată, temperatura începe să crească nefiind obligatoriu să depăşescă 380 C.

Treptat se instalează greţurile şi vărsăturile (iniţial alimentare). Tusea provoacă dureri la nivelul fosei iliace, pacientul având tendinţa de a-şi duce mâinile la nivelul zonei dureroase.

La copiii mici se remarcă o stare de oboseală marcată, balonări, diaree, plâns, confundându-se astfel deseori apendicita acuta cu  o gastro-enterită banală.

La bătrâni, boala poate căpăta aspecte înşelatoare, cu manifestări mai puţin zgomotoase sau manifestându-se de la început prin complicaţii (abces apendicular, sindrom ocluziv).

La gravide se poate confunda cu o sarcina extrauterină la începutul evoluţiei.

Conduita terapeutică: Este imperios necesară recunoaşterea afecţiunii în primele 48 de ore de la debut. Se poate aplica local punga cu gheaţă şi se pot administra antibiotice, care nu vor stopa totuşi evoluţia bolii, dar ar putea masca instalarea unei perforaţii sau a unei peritonite.

Tratamentul unei apendicite acute este numai  chirurgical, aşa încât recomandările noastre includ prezentarea cât mai din timp la medic pentru un examen clinic şi analize de laborator, care vor preciza diagnosticul şi în mod implicit atitudinea terapeutică chirurgicală.

Nu aşteptaţi până în ultimul moment! Complicaţiile precum perforarea şi peritonita sunt destul de grave şi se cunoaşte faptul că este mai uşor să previi decât să tratezi.

Dr. Oelschlager Daniela

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH