Boala de reflux gastro-esofagian

reflux_gastro-esofagianRefluxul gastro-esofagian apare atunci cand sucul gastric reflueaza in esofag.

Acest lucru este anormal, determinand senzatie de arsura pe traiectul esofagului, iar cad devine persistent apar eroziuni la nivelul mucoasei esofagului.

Acuze:

  • Durere – cu aspect de durere retrosternala (pirozis), iradiere ascendenta, fara periodicitate; uneori poate avea caracter anginos. Durerea poate fi declansata de aplecare (semnul siretului – Hillemand), de eforturile fizice, dupa mese copioase, consum de alcool, cafea, ciocolata, antiinflamatoare nesterodiene.
  • Regurgitatia – se refera la trecerea continutului gastric in esofag si duce la prezenta de gust acru sau amar in gura si eructatii.
  • Disfagia – tulburare  de deglutitie – apare tardiv in evolutia bolii de reflux gastro-esofagian. Initial poate fi de tip spasmodic, in timpul meselor, ulterior progresiva si persistenta,
  • Pacientii pot prezenta diferite simptome nespecifice: senzatie de corp strain, sialoree (hipersalivatie), disfonie, otalgie, rinofaringita recidivanta, senzatie de mancarime in gat.

Investigatii:

Endoscopia digestiva superioara   are ponderea cea mai mare pentru diagnosticarea afectiunii – eventual cu biopsie de mucoasa, si se poate efectua in Clinica Munposan 94 sub sedare  , asigurand un confort fizic pacientului in timpul investigatiei, pentru ca cei mai multi dintre pacienti au oroare de a ,,inghiti” tubul de la endoscop .

Alte teste care demonstreaza refluxul -sunt  tranzitul baritat esogastric , pH-metria esofagiana (testul Tuttle), manometria esofagiana, testele cu izotopi, masurarea diferentei de potential, testul perfuziei acide esofagiene, imaginea tridimensionala a sfincterului esofagian inferior.

Teste care evalueaza functia gastro-duodenala – evacuarea gastrica, analiza aciditatii gastrice, colecistingrafia, monitorizarea pH-ului gastric pe 24 de ore.

O endoscopie normala nu exclude prezenta bolii de reflux, iar aproximativ 32% dintre pacienti cu simptome care sugereaza refluxul nu au leziuni endoscopice.

Refluxul gastro-esofagian vizibil radiologic la bolnavii cu boala de reflux gastro-esofagian nu depaseste 42% din cazuri.

Complicatii:

  • Esofagul Barrett – este consecinta unei agresiuni indelungate asupra epiteliului scuamos din esofagul distal, care este inlocuit cu alt tip de epiteliu (columnar). se poate complica cu ulcerul esofagian.
  • Ulcerul esofagian – se produce prin digestia mucoasei esofagiene inferioare de catre refluxul permanent si agresiv. Pirozisul este intens, apare anemia, rar hemoragie severa si perforatia ulcerului.
  • Hemoragia – are loc in esofagitele severe, de obicei in cantitate mica, repetata. Hemoragiile severe sunt rare si obisnuit date de ulcere Barrett.
  • Stenoza esofagiana – consecinta unei boli de reflux severe, cu formare de stricturi fibroase. Semnul clinic major este dat de aparitia disfunctiei progresive la un pacient cu istoric indelungat de reflux gastro-esofagian.
  • Degenerare neoplazica – se produce mai ales pe esofag Barrett,
  • Complicatii pulmonare – tuse nocturna, sufocari, pneumonii recurente, bronsiectazii.

Tratament

Regim igieno-dietetic este cel mai important  si  se recomanda ca pacientul sa nu se intinda in pozitie orizontala imediat dupa mese, sa doarma cu cateva perne sub cap si torace.

Mesele trebuie sa fie in cantitate mica si dese. Mai ales seara se contraindica mesele copioase. Regimul dietetic se aseamana cu cel din boala ulceroasa, evitand fumatul si alimentele iritante.

Dieta presupune evitarea  unor alimente care cresc cantitatea de suc gastric: citrice, rosii, cafea, ciocolata, alcool, ceapa, usturoiul, grasimile (slanina, frisca, carne grasa), prajelile, bauturi carbogazoase, condimentele. Este indicat ca pacientii supraponderali sa tina cura de slabire. Se vor evita anumite medicamentele care relaxeaza musculatura neteda.

Tratament medicamentos  este compus din  antiacide, antisecretorii, medicamente care cresc motilitatea esofagiana (metoclopramid,motillium).

Tratamentul chirurgical se aplica in putine cazuri, si se adreseaza  complicatiilor bolii de reflux gastroesofagian – hemoragia digestiva, aspiratia pulmonara, esofagul Barrett, stenoza esofagiana constituita, prezenta unui reflux masiv si agresiv.

Clinica Munposan”94 va ofera posibilitatea punerii unui diagnostic complet si corect al bolilor de stomac, printr-o gama de servicii medicale incluzind: consult de specialitate, endoscopie, biopsie, analize de laborator, etc.

De asemenea, pacientul este indrumat catre un tratament simptomatic sau unul etiologic (medicamentos, chirurgical).

Dr. Oelschlager Daniela

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH