Cancerul de colon

colon-cancerIn majoritatea tarilor, cancerul de colon reprezinta a doua cauza de deces, dupa cel pulmonar. Frecventa acestuia este mai mare in mediul urban.

Deceniul de varsta cel mai afectat este 60-69 ani, dar incidenta bolii creste odata cu inaintarea in varsta.

Nu se cunoaste inca procesul care sta la baza aparitiei cancerului in intestinal gros, dar va prezentam factorii care sunt implicati in aparitia acestuia: regim alimentar sarac in fibre, dieta bogata in grasimi animale, hidrocarburi, lipsa vegetalelor, dieta saraca in oligoelemente (K, Se, Ca), exces de acizi biliari, bolile inflamatorii (colita ulcerative, Boala Crohn), factorii genetici (polipoza adenomatoasa familiala), pacientii care au fost iradiati pelvin.

Manifestarile generale constau in slabire, astenie, scaderea capacitatii de efort fizic si intelectual, inapetenta, uneori subfebrilitate sau febra.

Cancerul de colon prezinta tulburari functionale tuturor localizarilor pe colon: tulburari de tranzit (constipatie cu debacluri diareice, in localizarile sigmoidiene sau la nivelul valvei ileo-cecale- scaune diareice cu caracter dizenteriform, alternanata constipatiei cu diareea, eliminare de mucus); durerea vaga, intermitenta si sub forma de crampe; hemoragia care poate fi evidenta sau oculta, cu sange de culoare inchisa sau rosu proaspat.

In hemoragiile oculte, bolnavii prezinta anemie, fatigabilitate, dispnee. In localizarea cancerului pe colonul drept, anemia domina taboul clinic, tradusa prin astenie, scaderea capacitatii de efort, dispnee, inapetenta.

Durerile apar in tumorile voluminoase, iar tulburarile de tranzit sunt mai rare. In cancerul colonului transvers, simptomatologia este de imprumut – tulburarile dispeptice pot fi considerate ca o expresie a unei gastro-duodenite, diskinezii biliare, colite.

Cancerul de colon stang se manifesta prin tulburari de tranzit intestinal (constipatie ce poate fi intrerupta de debacluri diareice, alternanta constipatie-diaree, falsa diaree prelungita, striuri sanguine sau mucus pe materiile fecale, scaune sub forma de creion).

Examenul clinic general este esential in toate cazurile suspecte de cancer colonic. In explorarile obisnuite de laborator putem gasi anemie hipocroma microcitara, hipoproteinemie, leucocitoza, VSH crescut, FAL si GGT crescute.

Dozarea antigenului carcino-embrionar (CEA) este crescuta (nu are specificitate de boala si nici de organ, dar o valoare crescuta este sugestiva pentru cancer).

Determinarea sangerarilor oculte in scaun, irigografia, colonoscopia, echografia abdominala, tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica nucleara (RMN) sunt utile in determinarea cancerului de colon.

Tratamentul cancerului de colon este complex, chirurgical si adjuvant.

Tratamentul chirurgical este cel de baza si depinde de stadiul evolutiv al tumorii, de complicatiile existente si de starea generala a bolnavului.

Tratamentul chirurgical este cu viza curativa ( cu intentie de radicalitate) sau cu viza paliativa.

In Clinica Munposan`94 se pot realiza investigatii care sa descopere si sa previna aparitia cancerului de colon, se pot realiza interventii chirurgicale atat cu viza curativa, cat si cu viza paliativa, in functie de stadiul evolutiv al bolii.

Clinica dispune si de consiliere psihologica.

Dr. Deaconescu Violeta – Medic Medicina Generala

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH