Capela spitalului

La iniţiativa domnului doctor Codruţ  Munteanu, medic primar chirurg şi doctor în ştiinţe medicale şi Administratorul General al Societăţii Creştine Medicale Munposan ’94 din Bucureşti, în anul 1996 a luat fiinţă capela cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, iar în anul 1998 a fost târnosită de catre Preasfinţitul Părinte Teodosie Snagoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucreştilor.

În anul 2002, ca urmare a finalizării lucrărilor de pictură, capela a fost sfinţită de către Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Tot în acelaşi an, capela a fost dotată cu un sistem de televiziune cu circuit închis, facilitându-se transmiterea slujbelor savârşite la capelă, în fiecare salon, spre folosul duhovnicesc al pacienţilor, mai ales a celor greu deplasabili (operaţi). Iar în anul 2011capelei i-au fost dăruite spre inchinare o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, de către Arhiepiscopul Epifanie al Buzăului si Vrancei.

În toamna anului 2012, cu prilejul serbării hramului capelei, pacienţii dimpreună cu salariaţii şi ceilalţi invitaţi, au fost binecuvîntaţi prin prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în mijlocul acestei frumoase comunităţi de la Munposan. De fapt, a devenit deja tradiţie, ca aproape la fiecare serbare a hramului capelei acestui aşezămînt medical, să se oficieze slujbă arhierească. Cu ocazie acestui frumos popas duhovnicesc, Preafericirea Sa a acordat domnului doctor Codruţ Munteanu, Ordinul Sanctus Stephanus Magnus, pentru rodnica activitate social-filantropică desfăşurată pe parcursul întregii activităţi, dar şi pentru efortul continuu si totodată viziunea de-a dreptul revelatoare, cel puţin în anii de început, de a promova misiunea creştină în cadrul terapiei curative a pacientului aflat în suferinţă, ca o perspectivă complementară a tratamentului medical.

Ceea ce particularizează în mod deosebit existenţa şi activitatea capelei de la Munposan, este conceptul pe care se fundamentează infiinţarea şi existenţa ei, anume, implicarea preotului de caritate, dincolo de spaţiul intim şi totodată sacru al capelei, în relaţia specială de comunicare cu pacientul, în înţelegerea sensibilităţilor dar şi a neputinţelor acestuia, prin slujire zilnică şi vizite cât mai dese pacientului internat, preotul având chiar responsabilitatea prezenţei în blocul operator, acolo unde pregăteşte pacientul în sala de preanestezie, pentru operaţie, prin terapia comunicării, a dialogului, purtând de fiecare dată chipul speranţei şi al bucuriei învierii şi luminii lui Hristos.

Preoţi slujitori care s-au remarcat printr-o activitate însemnată si care au slujit la altarul capelei de la Munposan sunt: părintele Iulian Scoipan (2001-2009) care a desfăşurat şi o intensă activitate administrativă, implicîndu-se şi în cadrul departamentului Resurse umane, în calitate de coordonator al acestui birou, păstrînd o relaţie mai apropiată şi cu salariaţii unităţii medicale .Între 2009-2014, aceste responsabilităţi sunt preluate în parte, de părintele Duţă Victor-Ionuţ.

Societatea Creştină Medicală MUNPOSAN 94 în colaborare cu Fundaţia Sfânta Maria a desfăşurat o intensă activitate socială şi filantropică. Astfel, în decurs de peste două zeci de ani, la Munposan au beneficiat de tratamente chirurgicale si investigaţii medicale gratuite, peste 2000 de cazuri sociale sau persoane clericale.

Prin urmare, activitatea preotului de caritate în cadrul acestei instituţii medicale are o importanţă deosebită, prin prisma responsabilităţii activităţii duhovniceşti, atât în tratamentul pacientului cât şi în relaţia cu salariaţii.

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH