Colonoscopia

colonoscopieColonoscopia  – cea mai buna metoda actuala de explorare a colonului.

Suferintele tubului digestiv sunt cel mai adesea si cel mai bine investigate folosind metode endoscopice. Colonoscopia este cea mai buna metoda de explorare a colonului.  Aceasta tehnica presupune intoroducerea in colon a unei camere de luat vederi si observarea detaliilor anatomice, functionale, normale si patologice de la acest nivel. In decursul colonoscopiei  se pot preleva  biopsii  si daca este necesar se pot realiza manevre terapeutice.

Colonoscopia este indicata in singerari anale – rectoragii, sindroame anemice, modificarea tranzitului intestinal prin aparitia de episoade de constipatie, alternata de constipatie si diaree sau investigarea unei constipatii habituale, uneori foarte veche.

Antecedente personale de tumori, polipi sau existenta in familie de tumori colonice sau polipi, stiut fiind ca adesea polipoza este o boala familiala, ca se poate mosteni si ca exista forme familiale de cancer de colon fac necesara explorarea colonoscopica chiar in absenta simptomatologiei pentru depistarea precoce a unor leziuni eventual mostenite.

Colonoscopia este necesara pentru obiectivarea patologiei anorectale – hemoroizi, fisuri anale, dar in special pentru excuderea altor afectiuni colonice, unele chiar maligne, care pot fi mascate de aceastea sau chiar pentru investigarea  unor sindroame dureroase nespecifice abdominale – “sindrom de colon iritabil”.

Sunt putine situatii in care colonoscopia este contraindicata. Si anume in ocluzii intestinale patente si mai ales in imposibilitatea pregatirii colonului.

In cadrul clinicii Munposan `94, inainte de realizarea unei colonoscopii, medicul dumneavoastra va va intreba despre semnele si simptomele care fac necesara colonoscopia, va va indica tipul de pregatire necesara sil va va supraveghea pe durata acesteia. Intrucat va trebui sa ramaneti in spital pentru cateva ore, va recomandam si un set minim de analize, in special daca se prevede necesitea unor biopsii sau polipectomii.

Dat fiind ca aceasta metoda de explorare a colonului este una imagistica, care “vede” , inregistreaza si filmeaza interiorul colonului, este necesara o buna pregatire a acestuia.        Pregatirea este conditia principala de obtinere a unor rezulatate atit in ceea ce priveste realizarea  unei colonoscopii complete cit si in vizualizarea in totalitate a elementelor normale sau patologice existente.

Pentru a  obtine un colon curat este nevoie ca inainte cu doua zile sa se modifice dieta astfel incat sa se reduca cit mai mult alimentele cu reziduuri sau greu digerabile.

In preziua interventiei medicul dumneavoastra va administreaza un medicament sub forma lichida, cca 4 litri. Lichidul este ingerat intr-un interval de cca 6-8 ore el fiind evacuat si avand ca rol tocmai spalarea colonului. In afara acestui medicament pacientul poate consuma lichide clare, supe, sucuri, cafea.

Colonoscopia se face de regula cu anestezie generala pentru a asigura un comfort sporit pacientilor si a lasa chiar o amintire placuta despre explorare. Pe de alta parte supravegherea de catre medicul anestezist confera o siguranta crescuta acestui act medical.

Explorarea colonoscopica dureaza pina la 40 de minute.  In timpul colonoscopiei se pot face inregistrari video si  fotografii ale leziunilor.

De asemenea se pot preleva biopsii din leziunile colonice identificate – fie ca sunt polipi, tumori benigne sau maligne si pot fi excizati polipii colonici, tumorile colonice, pot fi extrasi corpi straini sau pot fi electrocoagulate unele leziuni sangerande.

Dupa finalizarea colonoscopiei pacientilor li se recomanda sa mai ramana citeva ore sub supraveghere in spital si pot pleca apoi insotiti sau pot ramine internati pentru  continuarea explorarilor sau realizarea de interventii chirurgicale.

Dr. Popa Emil – Medic Primar Chirurg

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH