Dereglari functii digestive

Stomach ache
Stomach ache

Procesul complex al digestiei alimentelor se realizeaza atat printr-o dezintegrare mecanica a acestora, cat si printr-un proces chimic.

Procesul chimic incepe prin actiunea amilazei salivare (desface amidonul in molecule mai mici) si se continua cu digestia gastrica (care desface proteinele din alimente in grupe de aminoacizi) si urmeaza digestia intestinala a lipidelor, la care contribuie lichidul biliar impreuna cu fermentii sucului pancreatic.

Un bun obicei gastronomic este ca masa sa inceapa si sa se termine cu cel mai aromatizant si apetisant fel de mancare.

Acest fapt pare sa confirme ca “placerea unei mese” are o adevarata valoare digestiva, apetitul influenteaza digestia care, la randul ei, influenteaza sanatatea organismului.

In bolile acute sau cronice ale vezicii biliare, cailor biliare extrahepatice, pancreasului sau intestinului subtire, puterea digestiva a fermentilor secretati la acest nivel scade mult si se influenteaza reciproc.

Unul din principiile fundamentale ale mentinerii sanatatii este ca omul sa nu se indeparteze de natura. Consumul de produse naturale trebuie sa predomine in alimentatie in raport cu produsele rafinate, extracte si concentrate, care, folosite in exces, pot perturba schimburile metabolice.

Astfel, sursa principala de vitamine o constituie zarzavaturile neprelucrate termic si fructele. In termeni cat se poate de simpli, vitaminele sunt substante organice necesare vietii.

Noul ghid de alimentatie rationala recomanda diminuarea aportului de grasimi la 30% din totalul caloriilor si cresterea aportului de fructe, legume, cereale, influentand in mod direct procesul de dezintoxicare.

In Postul Adormirii Maicii Domnului gasim o gama variata de legume, iar sfatul medicului include consumul de alte alimente in zilele cu dezlegare. Postul se adreseaza oamenilor sanatosi, fiind un mijloc ideal de prevenire a imbolnavirilor.

Este o modalitate de prelungire a vietii, de intarire a sistemului imunitar, de comfort fizic si spiritual, de evitare a bolilor, de intarziere a imbatranirii, de pierdere a kilogramelor in plus.

Mai mult, s-a demonstrat ca postul are efecte favorabile in urmatoarele boli: afectiuni cardio-vasculare (hipertensiune arteriala esentiala, boala cardica ischemica, ateroscleroza, tulburari circulatorii periferice, varice), tulburari de metabolism (obezitate, guta, boli reumatice), boli ale sistemului digestiv (constipatie cronica, diaree, colita, suferinte ale ficatului), boli de piele (acnee, eczeme, alergii), boli ale sistemului nervos (migrene, insomnii).

Aceste boli se investigheaza si trateaza in centrul medical Munposan `94, medicii recomandand fiecarui pacient tratamentul si regimul alimentar potrivit atat pentru acasa cat si in timpul internarii si dupa externare.

Dupa perioada de post trebuie conturata notiunea de abuz alimentar, specifica ritmului vietii contemporan, precum si corelatia dintre aceasta si aparitia unor tulburari digestive.

Pentru a preveni atat disconfortul realizat in urma dereglarii functiei digestive, cat si declansarea unor urgente majore imprevizibile, se recomanda alimentatia ponderata, fara abuz de alcool, tinand cont si de afectiunile cronice preexistente.

Toate cercetarile medicinei moderne au concluzionat ca, asa cum este structurat, postul in crestinism vine in intampinarea unor nevoi reale de echilibrare a functiilor organismului.

Pentru rezolvarea unor dereglari ale functiei digestive sau afectiuni ale vezicii biliare va puteti adresa specialistilor clinicii Munposan `94, cu o bogata experienta in monitorizarea si tratarea acestor cazuri.

Dr. Oelschlager Daniela

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH