Dislipidemia

dislipidemiaEste afectiunea caracterizata prin alterarea metabolismului grasimilor evidentiata prin modificarea valorilor colesterolului, LDL-colesterolului, HDL-colesterolului, trigliceridelor.

Dislipidemiile pot fi genetice sau secundare altor afectiuni.

Defectele genetice sunt localizate la nivelul genelor care sintetizeaza enzimele implicate in hidroliza grasimilor (lipoproteinlipaza, lipaza hepatica) sau la nivelul genelor implicate in sinteza apoproteinelor.

Dislipidemiile genetice pot fi autosomal dominante (este suficient ca unul dintre parinti sa prezinte defectul genetic) sau autosomal recesive (trebuie ca ambii parinti sa prezinte defectul genetic).

Dislipidemia secundara insoteste alte tipuri de afectiuni:

 • obezitatea ( prin cresterea masei de tesut adipos si cresterea rezistentei la insulina se determina o productie in exces de acizi grasi liberi cu cresterea valorilor de LDL si VLDL)
 • diabetul zaharat (tulburari ale metabolismului lipoproteinelor prin hiperglicemie si hiperinsulinemie la persoanele cu rezistenta la insulina)
 • afectiunile tiroidiene, mai ales hipotiroidismul se asociaza cu niveluri crescute pentru LDL-colesterol prin scaderea clearence-ului hepatic
 • afectiunile renale (in special sindromul nefrotic) se asociaza cu hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie
 • bolile hepatice pot determina atit cresterea nivelurilor de lipoproteine prin scaderea clearence-ului acestora cat si scaderea lor prin afectarea capacitatii de biosinteza a apoproteinelor
 • sindromul Cushig (valori crescute de glucocoticoizi determina cresteri de VLDL, LDL, tigliceride
 • estrogenii cresc sinteza de VLDL si HDL
 • consumul excesiv de alcool inhiba oxidarea acizilor grasi liberi si creste nivelul de trigliceride
 • dietele bogate in grasimi saturate (carne, lapte, ciocolata, produse de patiserie, prajeli) produc dislipidemii
 • medicamentele modifica nivelurile de colesterol (diureticele tiazidice, estrogenii, betablocantele)
 • stressul, anxietatea, fumatul

Diagnosticul dislipidemiei se bazeaza pe:

 • examen clinic care evidentiaza xantelasme (leziuni plane, de culoare galbuie localizate la nivelul pleoapelor) sau xantoame (leziuni localizate la nivelul tendoanelor)
 • examen de laborator care arata modificari la nivelul : colesterolului, HDL-colesterolului, LDL-colesterolului, trigliceridelor
 • excluderea unor cauze secundare prin efectuarea unor analize suplimentare: glicemie, hormoni tiroidieni, transaminaze, uree, creatinina
 • identificarea unor factori asociati dislipidemiilor: obezitatea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul

Istoricul familial, xantoamele, xantelasmele, valori foarte mari pentru LDL-colesterol sau trigliceride (peste 1000mg/dl) orienteaza spre o cauza genetica a dislipidemiilor.

Consecintele  existentei dislipidemiilor sunt: factor de risc pentru boala cardiovasculara, ateroscleroza, boala vasculara periferica, pancreatita acuta.

Tratamentul dislipidemiilor. Scopul este reducerea nivelurilor de colesterol, LDL-colesterol, trigliceride si cresterea HDL-colesterolului reducind astfel riscul de boala cardiovasculara.

Principii de tratament

 • terapia nutritionala (scaderea grasimilor saturate si polinesaturate, scaderea consumului de colesterol, consumul de fibre, suplimente antioxidante (vitamina C si E) si cresterea consumului de vegetale si fructe), scadere ponderala, promovarea activitatii fizice.
 • tratament medicamentos: statine, derivatii de acid fibric inhibitori ai absorbtiei intestinale a colesterolului, acidul nicotinic, acizii grasi de tip omega3.
 • tratamentul cauzelor secundare de dislipidemii

Tratamentul medicamentos se initiaza dupa o evaluare medicala pentru stabilirea riscului cardiovascular si a patologiei asociate si se supravegheaza periodic. Acesta se poate prescrie in cadrul clinicii Munposan`94 in urma consultului la medicul specialist si al investigatiilor care se pot face in cadrul policlinicii noastre.

Preventie: alimentatie sanatoasa cu reducerea consumului de grasimi saturate si polinesaturate, dulciuri hiperconcentrate, bauturi racoritoare care au un continut caloric crescut, alcool in exces, cafeaua in exces, fast food-uri; evitarea fumatului; mentinerea unui indice de masa corporala la valori normale; practicarea activitatii fizice, in special exercitii aerobe; educatia copiilor pentru un stil de viata sanatos (in familie, la gradinita, la scoala).

Dr. Ivan Viorica – Medic Medicina Generala

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH