Dozarile hormonale

Ni s-a parut util sa va vorbim despre importanta sau necesitatea dozarii hormonilor ce sustin functia
reproducatoare a femeilor,  in conditiile in care problemele de infertilitate intr-o societate poluata, stresata si alimentata incorect sunt din ce in ce mai dese.

Axul hipotalamo-hipofizo-ovarian este o existenta fiziologica care, la femei, permite realizarea unei activitati clinice la nivelul ovarului. Altfel spus, secretia de hormoni sexuali feminini este sub actiunea reglatoare hipotalamo – hipofizara.

Hipotalamusul este o regiune a creierului care are dublu rol, de control al secretiilor hormonale hipofizare si de control al sistemului nervos vegetativ.

Hipofiza este o glanda micuta ( glanda pituitara), aflata in creier, in stransa legatura cu hipotalamusul.

Aparatul genital feminin este format din ovar ( ca organ principal ) si  calea genitala formata din: trompe uterine, uter, vagin, col uterin si vulva. Ovarul reprezinta glanda producatoare de celule sexuale si  secretanta de hormoni si fiecare femeie are o pereche de astfel de organe.

Functiile sexuale feminine constau in formarea si dezvoltarea ovulelor in ovar, eliberarea ovulului capabil de a fi fecundat, capacitatea de pastrare si crestere a oului format dupa fecundare, fixarea oului in mucoasa uterina si asigurarea dezvoltarii intrauterine.

Orice disfunctie in una din aceste etape necesita intr-o prima faza dozarea de hormoni. De asemenea este indicata dozarea inaintea folosirii de anticonceptionale, in cazul tulburarilor de ciclu menstrual si la instalarea menopauzei.

Principalii hormoni secretati de ovare sunt:

 • Estrogenii dintre care cel mai important reprezentant este Estradiolul, hormonul feminitatii, raspunzator pentru  dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare. Are de asemenea rol important in reglarea ciclului menstrual.
 • Progesteronul, al carui rol principal este pregatirea uterului pentru implantarea oului. Este important pentru sarcina, stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare si actioneaza asupra centrilor termoreglatori

Dupa cum spuneam, secretia de hormoni ovarieni este influentata de hipofiza  prin secretarea de catre aceasta a urmatorilor hormoni:

 • Gonadotropii, adica hormonul foliculo stimulant ( FSH) si hormonul luteinizant ( LH). Acestia au rol in reglarea ciclului menstrual, iar secretarea lor anormala duce la infertilitate. Practic, FSH determina cresterea ponderala a ovarului si asigura dezvoltarea foliculilor ovarieni. FSH pregateste ovarul, fiind indispensabil pentru actiunea ulterioara a LH-ului. Acesta intervine in formarea corpului galben, secretor de progesteron.
 • Prolactina. Principala functie a prolactinei este initierea lactatiei la femeile care au nascut, dar ea are multe alte roluri, mentionand in contextual care ne intereseaza, implicarea ei in scaderea nivelului unor hormoni ceea ce face ca o treime din cazurile de infertilitate (in lipsa menstruatiei) sa i se datoreze.

Ciclul menstrual este considerat intervalul de timp de la debutul menstruatiei (prima zi de menstruatie este prima zi a ciclului menstrual) pana la ziua premergatoare urmatoarei mentruatii. Ciclul variaza intre 21 si 40 de zile si are in medie o durata de 28 de zile. Astfel este considerat un ciclu numit normal.

Ciclul menstrual are doua faze principale: faza foliculara si faza luteala, intre care se produce ovulatia ( se inregistreaza pick-ul ovulator). In faza foliculara au loc transformarile hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie. Aceasta faza are o lungime care variaza intre 13 si 18 zile.    Ovulatia reprezinta incheierea fazei foliculare si debutul fazei luteale in care practic are loc pregatirea uterului pentru primirea unui eventual ovul fecundat. Denumirea fazei luteale vine de la corpul luteal ( sau corpul galben ) care are cel mai important rol in aceasta faza. Daca ovulul nu e fecundat, corpul galben se distruge dupa circa 14 zile ceea ce duce la scaderea secretiei de progesteron si deci la inceperea unui nou ciclu menstrual.

Concentratia hormonilor susmentionati variaza functie de diferitele momente ale ciclului. Se recomanda astfel recoltarea lor dupa urmatoarea schema :

 • in faza foliculara (intre ziua a 2 a si a 7 a a ciclului): Estradiol, FSH, LH, Prolactina
 • la ovulatie (calculata in functie de lungimea ciclului, ca avand loc cu 14 zile inainte de urmatorul ciclu) : Estradiol, FSH si LH
 • in faza luteala (ziua 21 pentru un ciclu de 28 de zile, dar mai corect a 7 a zi dupa ovulatie): Progesteron

In cadrul policlinicii – spital Munposan`94 puteti efectua toti acesti hormoni care sunt lucrati cu aparatura performanta si reactivi de inalta calitate, de catre personal calificat si competent, care are grija de sanatatea pacientului si de renumele laboratorului si a institutiei.

In concluzie va asteptam sa veniti cu incredere la laboratorul Munposan`94 pentru efectuarea de dozari hormonale, dar si a celorlalte analize medicale pe care personalul foarte bine pregatit le lucreaza pentru Dumneavoastra.

Ioana Socaci – Chimist

2 Comments

 1. marina

  buna ziua. ma puteti ajuta cu o interpretare?
  MARKERI ENDOCRINI
  ANALIZE REZULTATE INTERVAL BIOLOGIC DE REFERINTA / UM
  2. Estradiol -Ser :64.87 pg/mL

  Barbati: 0 – 62 pg/mL
  Faza foliculara: 18 – 147 pg/mL
  varf preovulator: 93 – 575 pg/mL
  faza luteala: 43 – 214 pg/mL
  menopauza: <58 pg/mL
  3. FSH -Ser :4.98 mUI/ml
  Barbati: 1.7 – 12 mUI/ml
  Femei:
  Varf ovulator: 6.3 – 24 mUI/ml
  Faza foliculara:
  prima jumatate: 3.9 – 12 mUI/ml
  a doua jumatate: 2.9 – 9 mUI/ml
  faza luteala: 1.5 – 7 mUI/ml
  menopauza: 17 – 95 mUI/ml
  4. LH -Ser :5.90
  Barbati: 1.1-7 mUI/ml
  Femei:
  varf ovulator : 9.6 – 80 mUI/ml
  faza foliculara:
  prima jumatate: 1.5 – 8 mUI/ml
  a doua jumatate : 2 – 8 mUI/ml
  faza luteala : 0.2 – 6.5 mUI/ml
  menopauza: 8 – 33 mUI/ml
  5. Progesteron -Ser :0.58
  Barbati: 0.25-0.56 ng/ml
  Femei:
  faza foliculara: < 0.25 – 0.54 ng/ml
  faza luteala: 1.5 – 20 ng/ml
  ovulatie: < 0.25 – 6.22 ng/ml
  menopauza: < 0.41 ng/ml

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH