Histerectomia

histerectomieHisterectomia – test psihologic pentru femeie?

In nici un caz, histerectomia nu trebuie privita altfel decat ca o extirpare a oricarui altui organ intern bolnav (apendice, colecist, etc), motiv pentru care o informare medicala poate sta la baza luarii unei decizii corecte, ce va poate salva viata.

Exceptia de la regula o reprezinta femeile care isi doresc o sarcina si la care interventia se poate temporiza in anumite situatii.

Majoritatea femeilor au temeri atunci cand se confrunta cu posibilitatea efectuarii unei histerectomii. Acest fapt este bazat in principal pe importanta pe care femeia o atribuie uterului, pe teama legata de sanatatea proprie, de evolutia relatiilor personale si a activitatii sexuale dupa histerectomie.

In eventualitatea unei histerectomii, o discutie medic-pacienta poate fi extrem de folositoare pentru indepartarea temerilor acesteia.

La scurt timp dupa histerectomie, pot apare modificari ale statusului emotional.

Un studiu amplu a demonstrat o imbunatatire a dispozitiei, a calitatii vietii, a functiei sociale si fizice dupa histerectomie.

Aproape trei sferturi din femeile chestionate in acest studiu au declarat ca inaintea interventiei chirurgicale sufereau de depresie sau anxietate, stari ce au disparut la 12 luni dupa histerectomie.

In cele mai multe cazuri, histerectomia este o procedura chirurgicala electiva, folosita in tratamentul afectiunilor ginecologice necanceroase care nu au raspuns satisfacator la alte variante de tratament.

Principalii factori care conduc la  aceasta interventie chirurgicala si care pun viata femeii in pericol sunt hemoragiile severe, fibroame uterine, prolaps uterin, endometrioza sau adenomioza, durere pelvina cronica (numai cand este produsa de o afectiune ce se poate corecta prin histerectomie), cancer uterin sau de col uterin.

In cadrul spitalului Munposan `94, medicul, impreuna cu pacienta, iau o decizie de comun acord in vederea efectuarii acestei interventii, dupa ce au fost eliminate celelalte variante terapeutice.

Tipul de histerectomie ce va fi efectuat, depinde de afectiunea ginecologica, de dimensiunea si pozitia uterului si de starea generala de sanatate a pacientei stabilitata prin investigatiile clinice si paraclinice efectuate in clinica noastra.

Din piesa care se extirpa in timpul operatiei, laboratorul de anatomie patologica al Clinicii Munposan `94 testeaza, la parafina, malignitatea sau benignitatea tipului de leziune.

Anatomia patologica este singura care poate stabili cu certitudine rezultatul piesei, in functie de care se decide tratamentul ce trebuie urmat.

Exista cateva tehnici prin care se poate realiza o histerectomie, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. In functie de motivul pentru care se realizeaza interventia chirurgicala, pacienta poate alege intre doua sau mai multe variante.

Pentru un cancer complicat, ce necesita un acces maxim si o examinare minutioasa a regiunii, cea mai indicata va fi abordarea abdominala a uterului.

Recuperarea completa depinde de varsta pacientei, complexitatea interventiei si bolile asociate. Pacienta va putea sa creasca treptat nivelul de efort fizic depus zilnic. In primele 2 sau 3 saptamani este importanta odihna.

Dupa aceasta perioada, pacienta isi poate relua o parte din activitatile zilnice obisnuite si chiar se poate intoarce la locul de munca, daca acesta nu este foarte solicitant din punct de vedere fizic. In primele 2 saptamani postoperator trebuie evitate ridicarea greutatilor.

Dr. Munteanu Codrut – Medic Primar Chirurg, Doctor in stiinte medicale

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH