Litiaza biliara

litiaza-biliaraLitiaza biliară este definită de prezenţa calculilor în interiorul colecistului sau căilor biliare, la care se asociază modificări ale pereţilor acestora, cu atât mai pronunţate cu cât afecţiunea este mai veche.

Boala apare mai frecvent la femei (raportul fiind de 3:1  femei: bărbaţi), în special după vârsta de 40 ani, incidenţa ei crescând odată cu înaintarea în vârstă şi recunoaşte ca factori principali implicaţi:

 • terenul genetic (hipercolesterolemia familială),
 • sexul feminin (datorită influenţei hormonilor estrogeni care cresc sinteza hepatică de colesterol a contraceptivelor orale şi tratamentelor hormonale postmenopauză; sarcina,prin efectul miorelaxant al progesteronului duce la acumularea de “sludge” care în timp poate evolua spre calculi),
 • vârsta (s-a observat  că 35 % dintre  femei şi 20% dintre bărbaţii peste 70 de ani se prezintă la medic pentru această afecţiune),
 • regimul alimentar şi implicit obezitatea au un rol inportant în litogeneză, de aceea revenirea treptată la greutatea ideală este urmată de scăderea conţinutului în colesterol al bilei.

Diabetul zaharat este un factor predispozant în apariţia litiazei, în special când se asociază cu dieta bogată în grăsimi de origine animală, obezitate, tratament cu insulină.

Alţi factori implicaţi sunt: suferinţe ale tubului digestiv, ca boală Crohn, rezecţii ileale, fibroză chistică pancreatică; infecţiile biliare, hemoliza cronică duc şi ele la formarea de calculi.

Dimensiunile calculilor variază de la 3 mm ( când se vorbeşte de microlitiază), până la diametre de peste 20 mm care pot favoriza dezvoltarea unei colecistite acute sau a unei fistule biliare interne.

Tabloul clinic: litiaza veziculară se manifestă clinic atunci când un calculul migrează în canalul cistic sau CBP ducând la obstrucţie cu creşterea presiunii intramurale şi apariţia durerii  colicative.

Colica biliară constă într-o durere intensă în hipocondrul drept, cu iradiere, clasic, în umărul drept, interscapulo-vertebral drept sau lomba dreaptă, cu durată de obicei între 30 de minute şi 3-4 ore, care apare în general  seara şi noaptea, după o masă bogată în lipide. Se însoţeşte frecvent de greaţă, vărsături bilioase, transpiraţii, adesea febră tranzitor.

Colica apare şi se  sfârşeşte  brusc, dar există posibilitatea să se repete, în funcţie de noua poziţie a calculului. Uneori durerea este urmată de o coloraţie subicterică conjunctivală şi urini hipercrome care au caracter pasager.

Alte simptome care pot sa apară:

 • gust amar,
 • intoleranţa la alimente grase,
 • balonări postprandialee,
 • eructaţii,
 • pirozis,
 • flatulenţă.

Examenul fizic este sărac în date: hipocondrul drept este  dureros la palpare, semnul Murpy  devine pozitiv în complicaţiile acute, palparea veziculei biliare în hidrocolecist sau piocolecist, icter în obstrucţia de coledoc.

Semnele care anunţă  prezenţa unor complicaţii sunt: colica peste 6 ore, febra şi frison, coloraţia icterică a tegumentelor şi conjunctivelor, urini hipercrome şi scaune decolorate.

Explorările paraclinice permit evidenţierea calculilor, numărul şi dimensiunile lor, precum şi impactul acestora asupra vezicii biliare, canalului cistic, CBP, sifncter Oddi.

Explorarea cea mai uzuală în patologia biliară este ecografia abdominală. Acesteia i se pot adauga, de la caz la caz, metode radiologice cu sau fără substanţă de contrast (radiografie abdominală pe gol, colecistografie orală, colangiocolecistografie intravenoasă, ERCP) sau tehnici radioizotopice (cintigrafie biliară, computer tomograf,  rezonanţă magnetică nucleară).

Examenele biologice curente: hemoleucogramă, VSH, bilirubină totală şi directă, TGO, TGP, GGT, fosfatază alcalină, 5 nucleotidază, glicemie, uree, creatinină, acid uric, colesterol, trigliceride, sumar de urină.

Tratamentul de elecţie al litiazei biliare îl reprezintă colecistectomia (ablaţia colecistului) pe cale deschisă sau laparoscopică.

Colecistectomia are rol profilactic (pentru copii şi tineri care sunt cunoscuţi cu litiază şi care fac frecvent crize biliare, persoanele diabetice care au risc crescut de apariţie a colecistitei, angiocolitei  acute, precum şi cei care sunt predispuşi la a dezvolta neoplasm de veziculă biliară pe o colesteroloză, vezicula de ” porţelan”) sau  curativ (în litiaza veziculară manifestă clinic sau la apariţia complicaţiilor).

Colecistectomia laparoscopică reprezintă cea mai modernă tehnică de extirpare a colecistului.

Avantajele acestei metode, vis-a-vis de colecistectomia deschisă, sunt:

 • durerile generate de intervenţie sunt mult mai mici şi dispar mai repede;
 • pacienţii îşi pot relua activitatea cotidiană mult mai devreme (în 1-2 săptămâni faţă de 4-6 săptămâni cât sunt necesare ablaţiei chirurgicale deschise), perioada de spitalizare este redusă la 3-4 zile, rezultatele “cosmetice” sunt mult apreciate de paciente.

Dr. Oelschlager Daniela

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH