Litiaza veziculara

litiaza_vezicularaDupa un post sever, aceasta abundenta de mancare, stropita mai mult sau mai putin cu un pahar de vin rosu,poate fi destul de greu de tolerat de catre unii dintre noi, in special daca exista o suferinta digestiva preexistenta . Este timpul colicilor biliare aparute pe fondul unei “bile lenese”, “cu mal” sau  chiar al unei litiaze biliare cunoscuta sau nu.

Calculii veziculari, “pietrele la fiere”, cum sunt  numiti popular, pot avea manifestari multiple, de la forme dureroase(cu jena sub rebordul costal drept, greata, gust amar, varsaturi) la cele complet asimptomatice, in care “vinovatul” (piatra sau pietrele) este descoperit intamplator la o ecografie de rutina. Intre cele doua extreme exista si alte forme migrenoasa, pseudoulceroasa (in care pacientul are simptomatologia si este tratat ca de ulcer, mai ales daca endoscopia digestiva superioara a relevat si o suferinta de tip gastrita sau ulcer gastric /duodenal), sau forme ce debuteaza cu icter, mimand o afectiune neoplazica.

Diagnosticul litiazei veziculare se pune cu usurinta prin ecografie ce precizeaza numarul, marimea si pozitia calculilor in colecist.

Am fost intrebata, nu de putine ori, de ce este nevoie de operatie daca pacientul nu prezinta nici un fel de simptom. Raspunsul este ca orice litiaza veziculara descoperita trebuie sanctionata chirurgical pentru ca riscul complicatiilor este redutabil. Acestea  sunt dependente la randul lor de numarul si marimea calculilor.

Cea mai frecventa complicatie este infectia colecistului, asa numita colecistita acuta, ce se caracterizeza prin  durei intense, varsaturi, eventual febra si frison. O alta complicatie ar fi erodarea peretelui vezicular de catre calcul de dimensiuni mari cu aparitia fie a peritonitei bilioase, fie a unei fistule bilio-digestive, adica a unei comunicari anormale intre vezicula biliara si un partener digestiv:duoden, stomac, colon etc.

Pietrele mici pot da un alt gen de complicatii: ele migreaza in calea biliara  provocand blocarea acesteia cu aparitia icterului-coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor, infectia-angiocolita sau pancreatita, ultimele doua fiind de o gravitate crescuta. Aparitia cancerului de colecist poate apare dupa multi ani(15-20) la purtatorii de calculi veziculara. Iata prin urmare doar cateva dintre motivele pentru care actul chirurgical este mai mult decat justificat in aceasta afectiune.

In momentul actual, operatia de electie (“golden standard”) este colecistectomia laparoscopica, cum o numesc unii pacienti, intr-o maniera amuzanta,”cu laserul”. Este o interventie pe care o practicam cu success in spitalul nostru, Munposan `94, gratie unei echipe de chirurgi talentati, cu experienta, a unei dotari tehnice de calitate si unui medic anestezist experimentat. Interventia laparoscopica consta in scoaterea colecistului si a calculilor continuti cu ajutorul unor pense lungi, introduse in abdomen prin 3-4 incizii de 1 si respectiv 0,5cm.

Acest tip de interventie permite si explorarea  datailata a cavitatii peritoneale  cu posibilitatea de  identificare a patologiilor asociate: hepatice (chiste, hemangioame, tumori solide), ginecologice (fibroame uterine, chiste ovariene, salpingite, pio/hidrosalpinx) sau afectiuni ale intestinului subtire si gros (apendicite, tumori, invaginatii, volvulari).

Pe langa posibilitatea diagnosticului se pot efectua si diverse manevre terapeutice: biopsii hepatice, rezectii cuneiforme de ovar, salpingostomii, apendicectomii, rezectia fibroamelor mici subseroase, sectionarea bridelor, dezinvaginari, devolvulari, etc.

Interventia laparoscopica, metoda minim invaziva, beneficiaza de un disconfort postoperator minim, recuperare si reisertie socio-familiala rapida. Micile incizii de trocar, dupa un timp vor deveni niste fine liniute sidefii greu vizibile, efectul cosmetic fiind excelent (oricum una din inciziile de 1cm poate fi mascata de ciacatricea ombilicala).

Dr. Albeanu Josephine – Medic Specialist Chirurg

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH