Metroragiile

sangerare_vaginalaMetroragia reprezinta sangerarea vaginala survenita in alta perioada decat cea a fluxului menstrual normal. Ea poate sa apara la femeile de varsta reproductiva, la femeile insarcinate, inainte de pubertate, dar si la femeile dupa menopauza.

La femeile de varsta reproductiva, metroragia poate avea numeroase cauze:

 • un chist folicular ce are drept rezultat sangerari menstruale fara ovulatie. Chisturile foliculare sunt colectii de lichid formate la nivelul foliculilor (cavitati ce contin ovulele pana la maturizarea lor, permitand o ovulatie normala).
 • sindromul ovarului polichistic – afectiune a femeii tinere ce se caracterizeaza prin asocierea unei obezitati, hirsutism (pilozitate excesiva), infertilitate, tulburari menstruale (amenoree, intre altele), marirea in volum a ovarelor, care devin fibroase (isi pierd elasticitatea) si prezinta numeroase chisturi.
 • hiperplazie endometriala – dezvoltare excesiva a stratului de celule din cavitatea uterina (endometru)
 • utilizarea unui sterilet
 • endometrioza – afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (din cavitatea uterina) inafara localizarii sale normale
 • fibrom – o tumora benigna formata din tesut fibros
 • polipi – tumora benigna a endometrului
 • salpingita – inflamatie secundara unei infectii acute sau cronice la nivelul unei sau ambelor trompe uterine
 • cancer genital

La femeile insarcinate, metroragia se poate datora: unei sarcini extrauterine, o mola hidatiforma tumora benigna a placentei), un hematom retroplacentar (efuzie de sange intre placenta si peretele uterin), un avort spontan, o insertie anormala a placentei (placenta previa).

Inainte de pubertate, metroragia poat avea drept cauza: pubertate precoce, un corp strain in interiorul vaginului, o tumora maligna a vaginului, un traumatism local, o tumora a ovarului.

La femeile dupa menopauza, metroragia se poate datora: unui cancer uterin, fibrom uterin, polipi uterini, telangiectazie a colului uterin.

In cazul prezentei unor sangerari vaginale anormale se impune un consult de specialitate. In prealabil,este bine sa se noteze in ce perioada a lunii survin sangerarile si sa  se stabileasca daca acestea sunt vaginale sau anale. Majoritatea cazurilor de sangerare vaginala au o cauza benigna.

Depinde  de varsta si de circumstante:

 • Daca apar in perioada premenstruala ca si sangerari usoare (formeaza mici pete) pentru cateva zile inaintea menstruatiei sunt comune si nu trebuie sa produca ingrijorare. Daca se incepe tratamentul cu anticonceptionale, s-ar putea ca aceste mici sangerari sa apara in primele luni.
 • Daca femeia este la menopauza sau in perioada postmenopauza si sub tratament cu estrogen (in regim ciclic) si progesteron 10-12 zile pe luna, poate prezenta sangerari asemanatoare menstruatiei, cateva zile pe luna. Acestea sunt cunoscute ca si sangerari de sevraj. Femeile care prezinta alt tip de Sangerare care apare dupa aceste zile trebuie supusa atentiei medicului.

In cazul tratamentului cu anticonceptionale sau al unei terapii hormonale, se va consulta medicul de specialitate si urma instructiunile acestuia. Solutia poate consta in administrarea unor medicamente suplimentare, sau in inlocuirea medicamentelor.

In cazul in care sangerarea vaginala survine in timpul sarcinii, se va contacta imediat medicul.

Pentru stabilirea diagnosticului de metroragie, medicul specialist va efectua un istoric amanuntit al pacientei, un examen clinic general, inspectia organelor genitale externe si interne.

Clinica Munposan”94 va ofera posibilitatea punerii unui diagnostic complet si corect al metroragiilor  printr-o gama de servicii medicale incluzind: consult de specialitate, ecografie, examen cito-bactertiologic, biopsie, etc. De asemenea, pacientul este indrumat catre un tratament simptomatic sau unul etiologic (hormonal, chirurgical).

Dr. Ivan Viorica – Medic Medicina Generala

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH