Ministerul Sănătății și OMS reamintesc importanța vaccinării antigripale

Aproximativ 80 000 de persoane au fost vaccinate în primele 2 săptămâni de la demararea campaniei de vaccinare gratuită
a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un număr de 500 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Avem deja 300 000 de doze distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna viitoare să fie distribuite și celelalte 200 000 de doze. Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de  vaccin şi peste cele 500 000 de doze”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae BĂNICIOIU.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Datele preliminarii ale unui Studiu privind povara clinică și economică prin gripă realizat pentru sezonul 2013-2014 de către INSP în colaborare cu experții Biroului OMS pentru Europa arată că, în România, costurile consultațiilor la medicii de familie și ale spitalizărilor pentru gripă, pentru afecțiunile clinice compatibile cu gripa (ILI),  pentru infecțiile acute respiratorii (ARI) și infecțiile respiratorii acute severe (SARI)  au depășit  2,4 milioane de Euro.

De exemplu, pentru 1151 de cazuri SARI au fost cheltuite 1,7 milioane EUR. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal a fost de 1564 EUR, în timp ce costul unei vaccinări antigripale este de 5,4 EUR, se mai arată în studiu.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a lansat anul acesta un mesaj privind vaccinarea antigripală a populației la risc:

–        “Un NU vaccinului antigripal înseamnă pierderea a mii de vieți” 
–        500000 de oameni mor anual datorita gripei dintre care 10% în Europa.
–        În Europa 30 de milionane de oameni decid anual sa se vaccineze,
–        Daca ai peste 65 de ani, vaccineaza-te!
–        Pentru personalul medical: Protejeaza-te si protejează-ți pacienții!

Mesajul, care se adresează populației, în sensul conștientizării acesteia privind beneficiile vaccinării antigripale, este transmis de către experții Biroul Organizației Mondiale a Sănătății și printr-un clip video care poate fi vizualizat pe pagina de web a Ministerului Sănătății.

sursa: Ministerul Sănătății

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH