Probele hepatice

probe_hepaticeFicatul este cel mai complex aparat din organismul uman, o adevarata uzina biochimica.

Toate substantele rezultate in cursul digestiei ajung in ficat, fiind procesate si transformate in alti compusi necesari vietii. Din acest motiv, orice afectiune la nivelul ficatului duce la reducerea acestor procese, ceea ce afecteaza calitatea vietii.

O parte din activitatea complexa a ficatului este investigata in laborator prin probele hepatice. Acestea  reprezinta un grup de analize medicale ce se recomanda a fi efectuate impreuna pentru a detecta, evalua si a monitoriza bolile hepatice.

Probele hepatice masoara enzimele care sunt produse de catre ficat si eliberate din celulele hepatice in cazul lezarii acestora.

Aceste enzime sunt :

 • Alanin aminotransferaza (ALAT) – o enzima ce se gaseste in principal in ficat, un test util pentru detectarea hepatitelor.
 • Aspartat aminotransferaza (ASAT) – o enzima care se gaseste atat in ficat cat si in muschiul cardiac si alti muschi din organism.
 • Fosfataza alcalina (ALP) – o enzima asociata canalelor biliare, adesea crescuta atunci cand ele sunt blocate.
 • Gamma glutamiltransferaza (GGT) – o enzima gasita in principal in celulele hepatice, arata mai ales starea functionala a ficatului.

(primele doua sunt cunoscute, pe scurt, sub denumirea de transaminaze).

Probele hepatice se recomanda pentru a detecta boli hepatice ( daca un pacient prezinta simptome care indica o posibila disfunctie hepatica), in monitorizarea si tratarea pacientilor cu boli hepatice sau de control.

Rezultatele anormale la probele hepatice necesita repetarea prompta a analizelor la un anumit interval de timp, pentru a vedea daca cresterea este persistenta sau ar necesita teste aditionale pentru a determina cauza disfunctiei hepatice.

Probele hepatice pot fi recomandate cand cineva prezinta un risc de disfunctie hepatica, cum ar fi: persoane posibil expuse la virusurile hepatice, consumatorii cronici de alcool, indivizi ale caror familii au antecedente de boli hepatice, persoane care iau medicamente ce pot vatama ficatul.

Probele hepatice pot fi recomandate atunci cand o persoana are simptome de boala hepatica, cum ar fi : slabire, oboseala, pierderea apetitului, greata, voma, dureri abdominale, icter (coloratie galbena a pielii si a altor tesuturi), urini de culoare inchisa, scaune decolorate.

Semnificatia testelor individuale este urmatoarea: 

 1. Alanin aminotransferaza (ALAT). Un nivel foarte crescut al ALAT este de obicei intalnit in hepatita acuta. Cresteri moderate pot fi observate in hepatitele cronice.Persoanele cu canale biliare blocate, ciroza sau cancer hepatic pot prezenta concentratii ale ALAT care sunt doar moderat crescute sau aproape de normal.
 2. Aspartat aminotransferaza (ASAT). Un nivel foarte crescut al ASAT este de obicei intalnit in hepatita acuta.ASAT poate fi normala pana la moderat crescuta in hepatita cronica. La persoanele cu obstructii ale cailor biliare, ciroza sau cancer hepatic, concentratiile ASAT pot fi moderat crescute sau aproape de normal.Cand vatamarea ficatului este datorata consumului de alcool, concentratia ASAT creste mult mai pronuntat decat concentratia ALAT.ASAT este de asemenea crescuta dupa infarctul miocardic si leziuni musculare.
 3. Fosfataza alcalina (ALP). Poate fi crescuta semnificativ in caz de obstructie a cailor biliare, cancer hepatic si de asemenea in bolile osoase.
 4. Gamma glutamil transferaza (GGT). Un test GGT poate fi utilizat pentru a determina cauza unei concentratii crescute a ALP.Atat ALP, cat si GGT sunt crescute in boli ale cailor biliare si ale ficatului, dar numai ALP va fi crescuta in boli osoase. Niveluri crescute ale GGT sunt de asemenea intalnite la persoanele ce consuma alcool si in boli precum insuficienta cardiaca.

In cadrul policlinicii-spital Munposan`94, aceste analize sunt lucrate cu aparatura performanta si reactivi de inalta calitate, de catre personal calificat si competent, care are grija de sanatatea pacientului si de renumele laboratorului si a institutiei.

In concluzie va asteptam sa veniti cu incredere la laboratorul Munposan`94 pentru efectuarea probelor hepatice cat si a tuturor celorlalte analize medicale pe care personalul foarte bine pregatit le lucreaza pentru Dumneavoastra.

Enasescu Dan – Biochimist

One Comment

 1. Bolog marinela

  Am avut ciroza hepatica cu virus c cu ascita bibroza etc. Am luat interferon free harvoni dar am ramas cu ciroza si cu ascita an 4luni de la tratament credeti ca am sapot scapa de ascita?

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH