Psihologia in dezvoltarea psihicului uman

psihic_uman“Capacitatea persoanei de a dezvolta sentimente si de a fi creativ  sunt legate
de sanatatea mintala, capacitatea de a muncii creste stima de sine si face persoana capabila de a se adapta”. A. Adler

Definirea psihologiei ca stiita pare  a fi  destul  de simpla  dar  simplicitatea  este aparenta deoarece este greu de lamurit ce se intelege prin fenomen psihic si mai ales ce este un fenomen psihic.

Dezvoltarea psihica isi are unele inceputuri inca inainte de nastere   in forma unor anumite reactii rezultate din simbioza organica cu mama.

In viata de toate zilele,oamenii de la aparitia constiintei lor rationale,au  observat  manifestari  si  insusiri psihice  ale caror denumiri abunda in toate limbile. La inceputul secolului Pavlov si-a publicat rezultatele sale privind reflexele conditionate care au avut un profund si indelung  ecou.

In legatura cu problema esentei vietii psihice se afla chestiunea raportului dintre suflet si creier, avand trei perspective:

  • spiritual ar fi o substanta cu proprietati net diferite de cele ale creierului, ale materiei si care comanda creierului, aflandu-se in interactiune cu acesta.Desi de afla in subordine, creierul poate actiona asupra psihicului.O dovada o constituie betia :alcoolul influenteaza activitatea creierului si poate duce la tot felul de tulburari ale constiintei.
  • a II-a conceptie afirma de asemenea deosebirea dintre spirit si materie,realitati complet diferite,dar care nu interactioneaza.De aceea se vorbeste de paralelism.
  • a III-a  conceptie consta in postularea identitatii ,teoria identitatii: nu exista decat creierul .Activitatea sa explica fenomenele psihice.

Concret ceea ce studiaza psihologul este modul de comportare  a persoanei, toate reactiile psihice :ce spune, actiunile sale , expresiile.Dar psihologul are nevoie si de  informatiile privind trairile interne ,exteriorizate prin marturii verbale ,prin descrieri.Asadar psihologia studiaza conduita umana ,actiunile si cauzele care se traduc direct sau indirect in comportare(fie imediat,fie tardiv).

Psihologia poate interveni si in  numeroase domenii de activitate in care factorul uman are un rol decisiv , putem vorbi astfel nu doar de importanta teoretica ci si de importanta ei practica .

In cele ce urmeaza voi  incerca se descriu cateva dintre  metodele  utilizate in psihologie:

  1. Metoda observatiei – consta intr-o urmarire atenta si sistematica a unor reactii  cu scopul de a sesiza aspectele lor  esentiale.Introspectia  este tocmai aceasta observare atenta  a propriilor trairi insesizabile din exterior ce are la baza o calitate unica  si caracteristica omului: dedublarea (aceea insusire de a trai o stare si de a fi constient de ea , in acelasi timp). Cand urmarim  manifestarile exterioare ale unei personane  vorbim de extrospectie, suntem atenti la fapte, replici si expresii.Aici un foarte bun exemplu poate fi: sa ceri mai multor personane sa urmareasca simultan un oarecare film (ex. The Pianist), cerandu-le apoi o serie de aprecieri privind conduita si trairile psihice ale unui personaj.Simpla perceptie se dovedeste a fi selectiva, fiecare observand in mod diferit trairile, emotiile, curajul de a construi un personaj. Trebuie sa ne asiguram de posibilitatea unor numeroase  observatii pentru a putea discerne ceea ce este  esential, in acest sens nu este important numarul de fapte, ci si varietatea lor, varietatea conditiilor in care observam.In alta ordine de idei putem aprecia ca prezenta unei personae  care observa poate schimba fundamental conduita  celorlalti. Aproape nimeni nu se poarta la fel cand se stie singur , ca atunci cand este urmarit de ceilalti.
  2. Metoda convorbirii –  putem organiza o convorbire libera  in care intrebarile nu sunt dinainte formulate , alteori concepem convorbiri standardizate , cand intrebarile sunt in intregime formulate anterior.
    Convorbirea cu o persoana este cea mai directa cale pentru a afla detalii referitoare la motive, aspiratii, trairi afective, interese. O data cu schimbul de impresii si replici vom observa  atitudinile si expresiile persoanei, ele permitindu-le sa ne dam seama de sensul exact al afirmatiilor sale, de sinceritatea si mobilizarea sa reala.

In clinica Munposan`94 rolul psihologului este acela de analiza si consiliere, de incurajare si incredere care duc la destinderea pacientului, de relaxare si deconectare a pacientului, tratarea unor dezechilibre ale fortelor psihologice ale pacientilor.

Velciu Raluca – Psiholog

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH