Psihologia interventiei terapeutice

psihologie_interventie_terapeuticaPsihologia medicala este un domeniu de interferenta a doua mari practici care privesc individul uman in starile lui fundamentale de sanatate si boala. Cel in suferinta are nevoie de remedii  atunci cand ele exista si intotdeauna de  alinare, empatie si simpatie.

Psihologia medicala este partea cea mai subtila  a artei terapeutice , este cea care va da prilej de imagine si analiza , dar si de autodezvoltare a oricarui specialist.

Psihologul poate primi un adevarat tablou axiologic cu ajutorul caruia sa-si poata evalua demersul therapeutic. El ofera si explicatii adeseori ignorate  ale unor atitudini si comportamente patogene; tot el ne poate arata  de ce medicina isi pastreaza limitele ei empirice, in sensul cel mai bun al cuvantului, fiind obligate sa abordeze caz cu caz sau altfel spus  personalitate cu personalitate, pe cei aflati in suferinta .

In  clinica Munposan`94, psihologul  aprofundeaza  mai multe tipuri de psihoterapii:

  • De  incurajare – incurajarea si increderea in fortele proprii  vor duce la destinderea organismului pacientului , la mobilizarea unor resurse pe care axietatea le putea paraliza. Incurajarea terapeutului trebuie sa fie ferma , fara echivoc, constanta din momentul primului contact cu bolnavul pana la despartirea de acesta . Pentru persoanele  care sufera de afectiuni grave  precum neoplazii, hepatite cronice , boli endocrine , boli degenerative , sustinerea morala este extreme de importanta si are  rolul unui factor de protectie major.
  • Sugestia – este asemanata cu incurajarea dar are un character persuasiv.
  • Autosugestia – nu poate avea contraiindicatii , fiind o cale de  abordare  a oricarei efectiuni, mai ales celor din categoria psihosomatica .Evident , ca si in alte afectiuni , starea terenului psihologic nefavorabil (tristete, neliniste) , poate sa aiba efecte negative . Pornind de la  acesta  constatare , orientarea pacientului catre valorile positive (optimism , incredere de sine , vointa ) va avea un efect deosebit . De altfel declaratia  unui celebru medic medieval  care spunea ca soldatii victoriosi  se vindeca mai repede decat cei invinsi, ramane la fel de valabila si azi.

Exercitii de relaxare , de afirmare pozitiva a starii de sanatate  si a increderii in sine , in propriul organism  si a  posibilitatii de a se simti din ce in ce mai bine , au efecte nete . Ele reprezinta un ansamblu de  exercitii  si metode prin care se obtine o relaxare a organismului.Pot fi folosite in scop de deconectare , de liniste , atat in situatii de oboseala cronica , de  stres puternic , dar si in pregatirea unui efort intens .O utilitate importanta a tehnicilor de relaxare  se regaseste in tratamentul anxietatii (teama intensa , fara un anumit motiv ) , elementul specific  al acestei stari este atacul de panica.

Psihoterapii scurte  – sunt terapii de interventie psihosomatica , avand drept scop tratarea bolnavului aflat in criza.

Notiunea de criza, vazuta ca un echilibru  al fortelor psihologice  ale individului  , ofera terapeutului punctul cheie de inteventie.

Terapiile de scurta durata grupeaza practici diferite, avand ca punct comun  dorinta de  a obtine un rezultat rapid de inlaturare a unei probleme  de natura psihologica. Scopul acestor terapii este de a  face acest lucru intr-o maniera durabila propunand clientilor modele  de  deblocare si  aplicare a modificarilor comportamentale intr-un interval redus de timp. Trebuie amintit ca in  viata noastra a tuturor exista moment in care ne simtim tristi, nesiguri  sau  dezorientati.

Aceste terapii ofera o gama larga de posibilitati, redand clientilor libertatea de  a  alege, gandi si  simti mai fluid, intr-o noua  dinamica.

Velciu Raluca – Psiholog

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH