Sindrom metabolic in insuficienta ovariana

insuficienta_ovarianaDatorită  proporţiei mari  de persoane  pe care le afectează – aproximativ 30% în ţările industrializate – sindromul metabolic este un subiect de actualitate şi de maxim interes.

A  fost nevoie  de  mai  mult de 10 ani, pentru ca endrocrinologii  să cadă de acord asupra cifrelor şi asupra unei definiţii comune a bolii. Ucigaşul tăcut – aşa l-au botezat specialiştii,  alături de o primă  denumire oficială – sindromul   X (ulterior sindrom metabolic).

Identificarea pacienţilor cu sindrom metabolic, reprezintă  o modalitate practică şi utilă  de depistare  a  unui  grup de afecţiuni, care se manifestă în acelaşi timp  şi cresc riscul bolilor de inimă şi de diabet zaharat.

Evaluarea  sindromului metabolic, se bazează pe îndeplinirea a cel puţin  trei din următoarele criterii:

  • valori crescute ale tensiunii arteriale (peste 140/ mmHG)
  • valori crescute ale glicemiei , recoltată dimineaţa (peste 110 mg%)
  • obezitatea abdominală (circumferinţa abdomenului peste 88 cm. la femei şi peste 102 la bărbaţi).
  • valori crescute ale trigliceridelor (peste 150mg %)
  • concentraţia serică scăzută a HDL colesterolului (colesterolul bun).

Cele cinci criterii luate în calcul pot fi uşor analizate şi interpretate chiar şi de nespecialişti, în urma efectuării unor analize obişnuite. Sindromul metabolic are o evoluţie gradată astfel, pe măsură ce o persoană  înaintează în vârstă, creşte riscul apariţiei acestui sindrom.

Atât medicul , cât şi pacientul trebuie să privească sindromul metaboic ca un tot unitar, dar să încerce în acelaşi timp să acţioneze pe fiecare parametru în parte.

Ce sunt trigliceridele ?
Trigliceridele reprezintă grăsime, iar ţesutul adipos este format din celule pline cu trigliceride, fiind principala formă de stocare a energiei organismului. Când sunt în cantitate crescută organismul nu poate stoca eficient acest surplus şi apare şi în alte ţesuturi, cum ar fi muşchii şi ficatul (steatoză hepatică). Aceste ţesuturi vor fi împiedicate să folosească în mod eficient glucoza, crescând şi mai mult riscul pentru diabet.

În acelaşi timp, trigliceridele pot forma un pachet combinat cu LDL – colesterol (colesterolul  rău), ducând la formarea de plăci de aterom la nivelul arterelor, crescând şi mai mult riscul  pentru afecţiuni cardio-vasculare şi neurologice.

Ce se poate face dacă trigliceridele sunt crescute ?
Răspunsul este foarte simplu, deşi în aparenţă banal, dar pentru mulţi oameni este dificil de realizat: scăderea în greutate prin dietă şi exerciţiu fizic. Cantitatea de alimente consumată  zilnic contează foarte mult. Se recomandă o dietă săracă în grăsimi şi respectarea tratamentului medicamentos indicat. Totul ţine de dorinţa şi de  acţiunea personală profundă.

Atât femeile, cât şi bărbaţii pot fi purtători ai predispoziţiei genetice, dezvoltând astfel elemente ale sindromului metabolic, fiind necesare investigaţii suplimentare şi tratament mai intens pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.

La femei, estrogenul endogen  pare a avea efect cardioprotector şi apariţia  acestor factori de risc poate fi rezultatul direct al insuficienţei ovariene. Această categorie de femei poate necesita o abordare ţintită pentru prevenirea riscului cardiovascular în viitor.

Caractere ale sindromului metabolic pot fi prezente şi înainte  de menopauză, astfel:

A. sindromul ovarelor polichistice este o afecţiune endocrină care asociază aspectul ecografic polichistic al ovarelor, cu tulburări hormonale (hiperandrogenism).

Principala problemă  este absenţa  ovulaţiei, ceea ce face ca acest sindrom să fie  una din cele mai importante cauze de infertilitate.

Sindromul ovarelor polichistice asociază rezistenţa celulelor la acţiunea insulinei, creşte compensator cantitatea de insulină şi aceasta împiedică ovulaţia fie direct, fie indirect  prin creşterea nivelului ovarian de androgeni .

În timp, sindromul ovarelor polichistice se poate complica cu sindrom metabolic ( obezitate, dislipidemie, diabet zaharat, hipertensiune arterială) şi cu apariţia elementelor de virilizare: acnee, căderea părului,etc.

Tratamentul vizează reducerea simtomelor deranjante şi prevenirea complicaţiilor şi va ţine cont de dorinţa femeii de a rămâne însărcinată . Tratamentul poate fi şi chirurgical.

B. Mulţi cercetători asociază sarcina cu apariţia în viitor a sindromului metabolic : creşterea indicelui de masă corporală, creşterea nivelului seric al trigliceridelor şi a altor factori care pot cauza boli cardiovasculare.

Multe din caracterele sindromului metabolic apar concomitent cu deficitul de estrogeni din post menopauză.

Înţelegerea schimbărilor hormonale survenite la menopauză ajută la recunoaşterea  şi la tratamentul femeilor cu risc pentru bolile cardiovasculare.

Se poate preveni sindromul metabolic ?
Nu vorbim de o prevenţie care să fie bazată pe medicamente, ci este vorba de un efort pe care fiecare om trebuie  să îl facă pentru a duce o viaţă sănătoasă , în vederea păstrării unui echilibru energetic.

Tratamentul indicat.
Ghidurile de management sugerează o combinatie între modificările stilului de viaţă şi terapia medicamentoasă.

Construirea  planului terapeutic  trebuie elaborate de medici de specialităţi diferite  (endocrinolog, cardiolog, nutriţionist), care  să  includă  o serie de paşi de neomis.

Clinica MUNPOSAN 94 are personal medical specializat în identificarea gradului de implicare a dezechilibrelor endocrine, fiind în atenţie specială detectarea cu predilecţie a formelor subclinice.

Pentru dumneavoastră, construirea planului terapeutic va fi elaborat în urma efectuării de investigaţii în laboratoarele proprii.

Dr. Stoicescu Victor

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH