Urocultura

uroculturaUrocultura este un examen complex, bacteriologic, care se executa in conditiile unei infectii urinare a pacientului.

Urina este produsa de rinichi, depozitata in vezica urinara si eliminata in exterior prin uretra. Din punct de vedere anatomic, uretra la femei este mai scurta decat la barbati si in relatii apropiate cu organul genital si anus. In acest fel, s-a constatat o incidenta mai crescuta a infectiilor urinare la femei decat la barbati.

Infectia urinara poate avea multiple cauze printre care amintim : malformatii ale aparatului urinar, aparitia unui calcul (piatra) pe traseul aparatului urinar, diverse boli ca diabetul, racelile si infectiile cu transmitere sexuala produse de bacteriile Chlamydia Trachomatis si Neisseria Gonorrhoeae.

Foarte importanta in efectuarea uroculturii este recoltarea deoarece realizarea gresita a acesteia duce la suprainfectarea probei si din acest motiv citirea rezultatului devine imposibila si va fi necesara repetarea recoltarii ceea ce va intarzia vindecarea.

Recoltarea se va face de catre pacient din prima urina de dimineata sau dupa cel putin 3 ore de la mictiunea anterioara, dupa o toaleta riguroasa a regiunii genitale, in pahare sterile.

Pacientul va avea grija sa nu atinga cu degetele peretii interiori ai paharului sau capacului. Pacientul va lasa primul jet de urina sa cada in vasul de toaleta, restul colectandu-l in pahar (circa 10 ml urina).

Pacientul va efectua aceasta analiza numai inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice sau la 10 zile dupa oprirea acestuia, in caz contrar se vor obtine rezultate false.

Analiza urinii pentru proba de urocultura consta in trecerea acesteia ( insamantare) pe diferite medii de cultura, care sunt complexe de substante care permit cresterea si multiplicarea germenilor.

Apoi aceste medii de cultura se aseaza in termostat la 37°C, pentru a mima conditiile din interiorul organismului uman, iar rezultatul se citeste a doua zi.

Daca nu au crescut germeni pe mediile de cultura, rezultatul uroculturii poate fi predat pacientului imediat, dar daca germenii au crescut uniform pe cele 3 medii de cultura, se trece la o alta etapa : identificarea germenului si sensibilitatea lui la antibiotice, testare ce dureaza inca 24-48 h.

De aceea urocultura este o analiza medicala care dureaza 3-4 zile de la data recoltarii si nu poate avea rezultatul in aceeasi zi ca alte analize.

De aceea, pacientii cu infectii urinare  nu trebuie sa ia antibiotice la intamplare, ci numai dupa primirea buletinului de analize in care sunt trecute tipul germenului si antibioticele la care el este sensibil, in caz contrar tratamentul nu are nici un efect si germenii dezvolta rezistenta la antibiotice.

In cadrul policlinicii-spital Munposan`94, aceasta analiza se lucreaza de catre personal calificat si competent, care are grija de sanatatea pacientului si de renumele laboratorului si a institutiei. De asemenea in cadrul laboratorului sunt folosite materiale si tehnici de ultima generatie.

In concluzie va asteptam sa veniti cu incredere la laboratorul Munposan`94 pentru efectuarea uroculturii cat si a tuturor analizelor pe care personalul foarte bine pregatit le lucreaza pentru Dumneavoastra.

Dr. Rusanu Radita – Medic Specialist Medicina de Laborator

Leave a Comment

Abonează-te la newsletter
Vrei să fii informat?
Vrei să primești cele mai noi PROMOȚII?
Abonează-te la newsletter-ul nostru și vei fi primul care vei afla!
Email-ul dumneavoastră

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH